Kurczak po sajgońsku

Puchero

Wielu z nas każdego dnia odwiedza chińskie restauracje, próbując tam bardzo popularnego dania, jakim są sajgonki. Teraz nie musimy się wybierać do takich restauracji, ponieważ sami możemy przyrządzić sajgonki u siebie w domu. Niestety jak powszechnie wiadomo dania chińskie serwowane w naszych restauracjach nijak się mają do prawdziwych potraw pochodzących prosto z Wietnamu. Ten przepis jest przykładem prawdziwej przyprawy z tego kraju, którą możemy przyrządzić samodzielnie. Jest to bardzo proste, a na początek należy wymieszać w misce drobno posiekany czosnek oraz drobno posiekaną trawę cytrynową, pieprz oraz jedną łyżkę cukru z pokrojonym w niewielką kostkę kurczakiem, całość marynować trzydzieści minut. W następnej kolejności całą marynatę wraz z kurczakiem przelewamy na rozgrzaną patelnię i całość smażymy kilka minut do momentu, aż nasz kurczak będzie miękki a całość się zarumieni. Do osobnego naczynia wsypujemy cukier, który także podgrzewamy aż się zezłoci po czym dodajemy do cukru drobno pokrojone papryczki chilli. Następnie oba naczynia łączymy i nasze danie jest gotowe.

Jeżeli ktoś nie wieży, że można łączyć dania jamajskie z recepturą pochodzącą z Kaszub, ten przepis jest gwarantem na występowanie takiej zależności. Smażona ryba marynowana jest przykładem potrawy właściwej dla Jamajki, jednak receptura pochodzi z Kaszub. Rybę jaką w tym miejscu możemy wykorzystać to pstrąg, jest to bardzo dobra ryba do tego typu dań. Jak wiadomo hawajskie przepisy bogate są w różnego rodzaju owoce morza, a także ananasy, które dają tego typu daniom bardzo egzotyczny smak. Nie inaczej też jest jeśli chodzi o tą potrawę, ponieważ wykorzystuje się tutaj owoce, które w połączeniu ze smażoną rybą są cudownym połączeniem. Najważniejsze jest, żeby ryba była odpowiednio marynowana, co doda jej oryginalnego smaku, który w naszej pamięci pozostanie przez dłuższy czas. Samą rybę smażyć możemy zarówno na patelni, jak i na grillu, co z pewnością w jeszcze większym stopniu podkreśli wyjątkowość smaku naszej ryby. Odpowiednia marynata to jedynie dodatek, który w sposób efektowny połączy smak ryby z przyprawami tam zawartymi. Dodatki prosto z Hawajów są jedynie kwintesencją oryginalnego smaku.

Jeżeli kochamy oglądać Roberta Makłowicza, który wręcz gotuje boskie dania, dzisiaj możemy za pomocą jego przepisów sami przyrządzić te wspaniałości, które tak naprawdę nie są trudne do ugotowani. Jeżeli szukamy czegoś naprawdę egzotycznego, warto sięgnąć po dania z dalekiego Urugwaju, a mianowicie po garnek z owocami morza, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na początek w głębokim rondlu należy rozgrzać oliwę i do tego dodać pokrojoną w plasterki cebulę, która powinna nam się zeszklić. Do tego dodać drobno posiekany czosnek i całość dusić przez około jedną minutę. Do całości wlewamy pomidory w zalewie oraz wino, najlepiej białe. Papryka to ostatni element, który będzie wykorzystywany jako baza w naszym daniu. Do tej bazy dodajemy zasolone filety oraz mule, które powinniśmy dusić przez około 10minut, pod przykrytym naczyniem. Ważną uwagą powinien być tutaj fakt, że całości nie mieszamy, a jedynie potrząsamy w całości z garnkiem. Na sam koniec wystarczy jeszcze posypać natką lub dosolić do smaku i wówczas na naszym stole będziemy mogli jeść dania z dalekiego Urugwaju.